Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığı Olan Çiftlere Hangi Testler Yapılmalıdır? | Dr. Hakan Özörnek
TR EN RANDEVU ALIN

Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığı Olan Çiftlere Hangi Testler Yapılmalıdır?

Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı nedir?

Literatürde farklı farklı tanımlamalar olmasına rağmen, en çok kabul gören tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı tanımı, bir çiftin kaliteli embriyo transferine rağmen 3 IVF tedavisi veya toplamda 4 adet embriyo transferi sonrasında gebelik elde edememiş olmasıdır.

Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarının sebebi nedir?

Sebepler embriyo kaynaklı, uterus kaynaklı veya bağışıklık sistemi kaynaklı olabilir.

Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığı Olan Çiftlere Hangi Testler Yapılmalıdır?

Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olan çiftlere karyotip analizi ve rahim içini değerlendirmek için histeroskopi öneriyoruz.

Kromozom analizinde bozukluk saptanan hastalarda embriyoya aktarılan kromozom hasarları gebelik şansını etkileyeceğinden embriyoların genetik taraması yapılıp sağlıklı kromozom yapısına sahip embriyolar yerleştirilerek gebelik şansı artırılır.

Histeroskopi ile rahim içi yapısal anomaliler, yer kaplayan lezyonlar ya da yapışıklıklar varsa giderilir.

Rahim içinde sorun olmayan hastalarda ‘rahime çizik atılması’ uygulanabilirse de etkinliği kanıtlanmış bir yöntem değildir.

Pıhtılaşma testlerinden antifosfolipid antikorları taraması yapılabilir, çok sık rastlanan MTHFR mutasyonlarına bakılmasına gerek yoktur.

Tekrarlayan tüp bebek denemelerinde başarısızlığı olan hastalarda 3 tedavi sonrasında bile yapılan testlerde sorun saptamadığımız çift sayısı oldukça fazladır. Dolayısıyla negatif sonuç almak hastada maddi ve psikolojik olarak çok yorucu olsa da hastalar sabırlı olup yüksek maliyetli testler yapılması için doktorlarına baskı yapmamalıdır. Aslında testlerden çok kişiye özel, yaşam kalitesine yönelik öneriler (kilolu hastalarda kilo verilmesi, sigaranın bırakılması, şeker ve tiroid problemi gibi metabolik sorunların tedavi edilmesi gibi yaklaşımlar) pahalı ve yararı olmayan testlerden daha etkilidir.

Tüplerde sıvı varsa tüp operasyonu, polip - miyom gibi yer kaplayan lezyonların çıkarılması sonraki tedavilerde başarı şansını arttırır.

Laboratuvar kalitesi ve deneyimi de çok önemlidir. Embriyoloji laboratuvarı ile klinisyenin uyumlu çalışarak, hastaları birlikte değerlendirmesi, gidilebiliyorsa blastokist dediğimiz 5. gün embriyosunun verilmesi etkili olabilir.

Bağışıklık yanıtında sorun olduğu düşünülen hastalarda bu sorunu çözücü bir serum tedavisi uygulanabilir.

Merkezimize gelin, tüp bebek tedavinizi yapalım. Başarısız tüp bebek denemeleri yaşayan siz anne ve baba adaylarının çocuk sahibi olması için beraber çalışmaya başlayalım. Tüp bebek tedavisi başarısızlıklarının nedenlerini araştırıp çözüm bulalım. Embriyo gelişiminden, iyi kalitede embriyo seçimine kadar bütün tedavi sürecinde yanınızda olalım ve sizin için en doğru tedaviyi uygulayalım.

Randevu için 0541 324 58 85 no.'lu WhatsApp hattından bizimle iletişime geçebilir ya da Web sitemizden Randevu Talep Formu’nu doldurabilirsiniz.

İstanbul Dışındaki Hastalarımıza Özel Evden Doktor Görüşmesi (EDOG)!EDOG RANDEVUSU ALIN