Histeroskopi | Dr. Hakan Özörnek
TR EN RANDEVU ALIN

Histeroskopi

Histeroskopi nedir?

Histeroskopi, özel optik bir cihazla rahim ağzından girilerek rahim içinin ve tüplerin rahime açılan kısmının değerlendirilmesidir. Histeroskopi tanısal veya tedavi amaçlı yapılabilir.

Rahim içindeki hastalıkların ya da yapısal anomalilerin histeroskop ile görülerek teşhis edilmesine tanısal histeroskopi denilmektedir.

İşlem sırasında görülen patolojilerin giderilmesine ise cerrahi histeroskopi denilmektedir.

Histeroskopi tüp bebek tedavisinde başarıyı arttırır mı?

Tüp bebek tedavisinde gebelik elde edilebilmesi için embriyonun rahme tutunabilmesi gerekmektedir. Miyom, polip, yapışıklık gibi rahim içindeki problemler embriyonun tutunmasına engel olabilir. Histeroskopi bu tür problemlerin teşhisi ve tedavisinde kullanılan etkin ve modern bir yöntemdir. Dolayısıyla sorunun giderilmesi tüp bebek tedavisinde başarı şansının artmasında etkilidir.

Histeroskopi nasıl yapılır?

Histeroskopi genellikle hafif bir genel anestezi altında yapılabilir. Ağır bir işlem değildir. Hasta için ağrı ya da acı verici bir işlem değildir. Rahim içerisine giren boru şeklindeki özel cihazda mercek sistemi ve kamera mevcuttur ve rahim içi görüntü, monitör ile izlenebilmekte, olası problemler net olarak tespit edilebilmektedir. Rahim içerisinin genişletilerek daha detaylı gözlenebilmesi içi rahim içine sıvı verilir. Histeroskop kamera sistemi dışında ucunda kesici ve yakıcı parçalara sahiptir ve gerekirse tedavi gerçekleştirilir.

Histeroskopinin riskleri

Her cerrahi ve tıbbi işlemde olduğu gibi histeroskopi işleminde de deneyim ve uzmanlık gerekmektedir. Nadiren de olsa, anesteziye bağlı komplikasyonlar, rahimde delinme, rahim ağzında yaralanma, aşırı kanama, rahim içi enfeksiyon gibi riskleri olabilir.

Histeroskopi ne zaman yapılır?

  • Histeroskopi işlemi adet bitiminden sonraki hafta içerisinde doktorun uygun gördüğü günde yapılmaktadır.
  • Modern ve etkin olması nedeni ile rahim içi problemlerin tedavisinde kesin sonuç sunabilmektedir.
  • Operasyon sonrası rahatsızlık hissi ve ağrılar hafiftir.
  • Klinikte yatmayı gerektirmez, işlem sonrası hasta evine dönebilir.

Histeroskopi sonrası nelere dikkat etmek gerekir?

İşlem sonrası vajinal akıntı ya da kramplar görülebilir. Bu doğaldır. Doktorunuzun onayladığı basit ağrı kesiciler kullanılabilir.

Çok şiddetli karın ağrısı, ateş, kötü kokulu ve aşırı akıntı, fazla kanama görülürse doktorunuza başvurmanız gerekir.

Histeroskopi sonrası cinsel ilişkiye girilebilir mi?

İşlem sonrası bir kaç gün cinsel ilişkiye ara verilmesi tavsiye edilir. Bazen bu süre bir sonraki adet dönemine kadar da önerilebilir.

İstanbul Dışındaki Hastalarımıza Özel Evden Doktor Görüşmesi (EDOG)!EDOG RANDEVUSU ALIN