Çatlatma İğnesi Nedir? | Dr. Hakan Özörnek
TR EN RANDEVU ALIN

Çatlatma İğnesi Nedir?

Normal siklusta kadının kendi hormonlarının etkisiyle o ay yumurta havuzundan çıkan yumurtalardan bir tanesi seçilerek büyümeye başlar, yeterli büyüklüğe ulaştığında luteinizan hormon (LH) yükselmeye başlar, yumurtayı çatlatır ve yumurtalıktan atılan yumurta hücresi tüpte spermle karşılaşarak döllenirse gebelik olur, döllenme olmazsa kadın adet görür ve sonraki siklus başlar.

Çatlatma iğnesi LH hormonunu taklit ederek yumurtanın olgunlaşmasının tamamlanmasını ve çatlatarak yumurtlamayı sağlayan iğnedir.

Çatlatma iğnesi neden yapılır?

Yumurtalama tedavisi, aşılama ve tüp bebek tedavisi gören kadınlarda yumurtalıkları büyütücü tedavi sonunda yumurtanın olgunlaşmasını tamamlamak ve çatlamasını sağlamak amacıyla çatlatma iğnesi yapılır.

Çatlatma iğnesi ne zaman yapılmalıdır?

Genellikle yumurtalar 17 -20 mm boyutuna ulaştığında çatlatma iğnesi yapılır. Mutlaka doktor tarafından takip edilmiş ve planlanmış sikluslarda yapılmalıdır. Yumurtlama tedavisi gören hastalar çatlatma iğnesinden sonra doktorunun önerdiği ilişki takvimine uymalıdır. Aşılama tedavisi gören hastalarda genellikle çatlatma iğnesinden 36 saat sonra aşılama planlanır. Tüp bebek tedavisi yapılan hastalarda ise 34-38 saatte genellikle 36.saatte yumurta toplama işlemi planlanır.

Tüp bebek tedavisi yapılan hastalarda ise 34-36. saatte yumurta toplama işlemi planlanır.

Çatlatma iğnesi yanlış bir zamanda yapılırsa ne olur?

Çatlatma iğnesi zamanlaması çok önemlidir. Mutlaka doktorun söylediği gün ve saatte yapılmalıdır. Zamanlama da hata yapılması, olgun yumurta elde etme şansını ortadan kaldıracağı için gebelik elde edilemez. Özellikle tüp bebek gibi maliyetli bir tedavide zamanlamada hata yapmak, yumurtaların boş çımasına neden olur ve tedavi boşa gider.

Çatlatma iğnesi ağrı yapar mı?

Çatlatma iğnesi olarak genellikle vücuttaki LH hormonunu taklit eden HCG (Human koryonik gonadotropin) içeren iğneler kullanılmaktadır. Kalçadan kas içine ya da koldan veya göbekten cilt altına uygulanan formlar vardır. Günümüzde sıklıkla cilt altına, hastanın kendisinin de uygulayabildiği çatlatma iğneleri kullanıyoruz. Ağrısız, sağlık kurumuna gitmeyi gerektirmeyen, konforlu bir ilaçtır. Tüp bebek tedavisinde Estradiol hormonu çok yüksek ve fazla sayıda yumurta gelişmiş hastalara GnRH agonisti olan çatlatma iğneleri de önerebiliyoruz. Böylelikle OHSS (aşırı uyarılma sendromu) önlenmiş oluyor. Bu iğneler de yine cilt altına hastanın kendi tarafından uygulanabiliyor.

Çatlatma iğnesi kaç kez yapılır?

Çatlatma iğnesi genellikle 36.saatte aşılama veya tüp bebekte yumurta toplama planlanarak tek bir defa yapılır. Özellikle tüp bebek tedavisinde aşırı yumurtalık cevabı, daha önce olgun yumurta elde edememe, yumurtaların boş çıkması gibi öyküleri olan hasta gruplarında çatlatma iğnesi saati revize edilebilmekte veya birden fazla çatlatma iğnesi yapılabilmektedir. Kişiye özel tedavi esastır.

Çatlatma iğnesini yapmayı unutursanız ne olur?

Çatlatma iğnesi tedaviniz sırasında başarı şansını etkileyen en önemli iğnedir. Çatlatma iğnenizi yapmayı unutursanız hemen hemşirenizi veya doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir, çünkü çatlatma iğnesini yapmadan işleme girerseniz yumurta elde edilemeyeceğinden tedaviniz boşa gidecektir. Unuttuğunuzu doktorunuzla paylaşırsanız yeni gün ve saat belirlenerek tedaviniz planlanacaktır. Ama bu da yumurtaların olgunluğunu etkileyeceğinden unutmamak, ÇATLATMA İĞNESİNİ DOĞRU GÜN VE SAATTE YAPMAK TEDAVİNİN EN ÖNEMLİ AŞAMASIDIR.

İstanbul Dışındaki Hastalarımıza Özel Evden Doktor Görüşmesi (EDOG)!EDOG RANDEVUSU ALIN