Tüp Bebek Tedavisinde Psikolojinin Önemi | Dr. Hakan Özörnek
TR EN RANDEVU ALIN

Tüp Bebek Tedavisinde Psikolojinin Önemi

Tüp bebek tedavisi görenlerin psikolojisi nasıl olur?

Tüp bebek tedavisinde beklentiler yüksek olduğu için stres ve kaygı oluşabilir, bazen bu tip duygu bozuklukları depresyonla sonuçlanabilir. Tüp bebek tedavilerine devam eden ya da ilk kez tedaviye başlayanlarda stres ve karamsarlık artış gösterir, aile ve çevre baskısı hastalarda değersizlik duygusunu artırır ve bu da sosyal yaşamını tamamıyla etkiler. Hasta duygularını kontrol edemez.

Tüp bebek tedavisinde psikolojik desteği ne zaman almalıyım?

Yaşam her zaman istenilen çizgide devam etmez, planlarımızın dışındaki gelişmeler bazen küçük travmalara neden olabilir ve destek gerekir. Tıpkı tüp bebek tedavisi ile tanışmak gibi. Başarılı bir tüp bebek tedavisi ve daha sağlıklı bir aile ve toplum yaşamı için ihtiyaç duyulduğunda her zaman psikolojik destek alınabilir.

Tüp bebek tedavisinde psikolojik destek nedir?

Evlendikten sonra belirli süreç içinde çocuk sahibi olamayan eşlere verilen destektir. Tedavi süresinde eşlerin kaygı, endişe, stres, öfke gibi duygularını nasıl yöneteceği konusunda destek olur.

Tüp bebek tedavisinde hangi psikolojik destekler alınmalıdır?

Eğer hasta psikolojik destek ya da herhangi bir gevşeme tekniği ile süreci kontrol edebiliyorsa gebelik oranı artar. Bu durumlarda yoga yapmak, resim yapmak gibi rahatlatıcı aktiviteler yapılabilir.

Kişinin kaygı ya da depresyonla başa çıkamadığı durumlarda ise psikiyatr ya da jinekolog önerisi doğrultusunda antidepresan kullanılabilir.

Kısırlık ve tüp bebek tedavisi sırasında psikolojik destek alınmasının faydaları nelerdir?

Tüp bebek tedavisi çift kişilik bir tedavidir. Bu süreçte bazen eşler birbirlerini tolere edemeyebilir. Bu nedenle tedavi süresince psikolojik destek almaları, süreci pozitif yönde etkileyerek birbirlerine anlayışla destek olmalarına, birbirlerini dinlemelerine ve bu süreci birlikte kolayca atlatmalarına neden olabilir.

Stresin tüp bebek tedavisi üzerine etkileri nelerdir?

Yüksek kaygı ve stres tedaviyi olumsuz sonuçlandırabilir. Yapılan araştırmalar hasta gebe kalsa bile, kaygı ve stresin bazen gebelik kayıplarına neden olabileceğini gösteriyor.

Psikolojik destek tüp bebek başarısını artırıyor mu?

Elbette ki… Psikolojik destek hem eşlerin ve hem de doğacak çocukların sağlıklı bir ortamda yaşantılarını devam ettirebilmeleri için önemlidir. Çoğunlukla çiftlerde bu süreçte değersizlik ve tükenmişlik duygusu görülür. Bu durum psikolojik rahatsızlıkları ve olumsuz tutum ve davranışları beraberinde getirebilir. Çiftlerin bu süreçte anlayışlı olmaları, birbirlerini dinlemeleri ve birlikte hareket etmeleri çok önemlidir. Psikolojik destek almaları tedavi sürecinin daha sağlıklı geçmesine yardımcı olacaktır, dolayısıyla bu da tedavilerinin başarı oranını artıracaktır.

Hamile kalmak için psikoloji nasıl olmalı? Hamile kalmak için stresten nasıl kurtulabilirim?

Elbette ki pozitif davranış ve düşünce hamile kalmayı kolaylaştıracaktır. Kişinin tolere edemediği kaygı ya da stres söz konusuysa bunu kontrol altına alabilmek için psikolojik desteğe başvurabilir.

Tüp bebek tedavisinde depresyon nedir?

Depresyon, düşünce duygu ve davranışları etkileyen ciddi bir hastalıktır. Antidepresan ve terapilerle tedavi edilir. Depresyona eğilimli hastalarda alkol ve sigara kullanım yatkınlığı daha fazladır. Bu durum hormonları etkileyip doğurganlık olasılığını etkileyebilir. Ayrıca fazla kilo kayıpları ya da tam tersi aşırı iştah da kısırlık rahatsızlıklarını tetikleyebilir.

Depresyonun çeşitli sebepleri vardır. Genetik kodlarımız dışında, yaşamsal faktörler, ani travmalar, negatif insan ilişkileri, yanlış beslenme de depresyonla sonuçlanabilir. Zaten yaşayan her insanı, psikolojik ya da fizyolojik olarak tamamı ile "sağlıklı" tanımlamak mümkün değildir.

Beklentisi olan ve uzun süre hedefine ulaşamayan bireylerde depresyon belirtilerine rastlanır. Tedavi ve destek görmeleri onların daha sağlıklı bir yaşam süreci geçirmelerinde kolaylık sağlar. Destek almaları gereklidir.

Depresyon, anksiyete ve antidepresanlar ile tüp bebek tedavisinin sonucu arasındaki ilişkiyi gözlemleyen araştırmada, çalışmaya katılan kadınların %4,4’ünde, tüp bebek tedavisine başlamasından önceki iki yıl içinde ve/veya tedaviye başlatılmadan önceki altı ay içinde depresyon ya da kaygı tanıları olduğu tespit edilmiştir.

Tedavisi olumsuz sonuçlanan çiftler nasıl duygular yaşıyorlar?

Tüp bebek tedavisinde beklenti çok yüksektir. Genelde negatifle sonuçlanan tedaviler eşlerin demoralize olmasına sebep olur. Çiftler kendi beklentilerine ek olarak çevre ve aile baskısı ile de bir an önce evlat sahibi olmak ister ve sabırsızlanır. Negatif bir sonuçta duygusal tepkiler kişiden kişiye değişebilir. Süreçlerin sabır gerektirdiği konusunda hastaya bilgi verilse de hem maddi hem de manevi karşılıksızlık hastayı bir kere daha umutsuzluğa iter.

Kültürümüz gereği evlilik iki kişi ve ailelerle birlikte süregelir ve hemen her konuda çiftler sorgulanır. Bu durumda eşlerin, ailelerin ve de çevrenin süreci iyi yönetmeleri ve birbirlerine anlayış göstermeleri gerekir. Elbette psikolojik destek önemlidir ve tedaviyi mümkün olduğu kadar az kişi ile paylaşmaları ya da hiç kimse ile paylaşmamaları önerilebilir.

Başarısız tüp bebek sonrası psikoloji nasıl düzeltilir?

İnsanlar çoğu zaman başa çıkamadığı davranış ve duygularından dolayı kendini hayattan soyutlayabilir. Bu durum özellikle kısırlık tedavisinde eşler arasında öfke kontrolsüzlüğü, suçlama, cinsel yaşamda isteksizlik, iletişimsizlik, toplumdan kaçınma, ev ya da iş sorumluluklarını yerine getirememe gibi davranışları da beraberinde getirebilir.

Bütün bu negatif duygu ve davranışlar bir sonraki tedavi için de isteksizlik oluşturabilir.

Oysaki yaşamda oluşmuş ve bitmiş her olumsuzluğu tamir etmek için uğraşmak sadece sırtımızda ağır bir yükü taşıyıp yorulmamız dışında bize hiçbir fayda sağlamaz. Hem psikolojik hem de fizyolojik rahatsızlıkların oluşmasını sağlar. Geriye dönüp bakmak yerine, yeni bir sayfa açıp süreci olumlu karşılamak yapılabilecek en güzel terapidir. İnsan her olumsuzluğu pozitife çevirme yetisine sahiptir, böyle yaratılmıştır. Sadece duyguyu tanımadığı için harekete geçemez, bunun için sosyal aktiviteler, yoga, yürüyüş, spor, yüzme faydalıdır. Eğer negatif duygu ile baş edemiyorsa, bir uzmandan mutlaka destek alması gerekir ve gerekirse uzman eşliğinde antidepresan kullanarak da yaşamını kontrol altına alabilir.

İstanbul Dışındaki Hastalarımıza Özel Evden Doktor Görüşmesi (EDOG)!EDOG RANDEVUSU ALIN