Havuz Yöntemi Nedir? | Dr. Hakan Özörnek
TR EN RANDEVU ALIN

Havuz Yöntemi Nedir?

Tüp bebekte havuz yöntemi nedir?

Tüp bebekte havuz yöntemi 2 veya daha fazla yumurta toplamı işlemi yapılıp embriyoların transfer edilmeden dondurulması ve biriktirilmesi işlemidir.

Tüp bebek tedavisinde havuz yöntemi kimlere uygulanır?

Havuz yöntemi azalmış yumurtalık rezervi olan 35 yaş üzeri hastalarda kaliteli 2 embriyo transferi yapmak için önerilebilir. Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olan ya da genetik hastalık nedeniyle PGT önerilen hastalarda da havuz yöntemiyle genetik tarama yapılacak embriyo sayısını artırmak, sağlıklı embriyoya ulaşma şansını artırır.

Havuz yöntemi tüp bebek başarı şansını arttırır mı?

İki embriyo transferi hakkı olan tüp bebek hastalarında (35 yaş üzeri ve 2’den fazla tüp bebek denemesi olanlar) iki adet kaliteli embriyo transferi yapmak gebelik şansını arttırır, ancak ikiz gebelik ihtimali de artar.

Havuz yöntemi sadece yumurta rezervi düşük hastalara mı uygulanır?

Düşük yumurta rezervli hastalarda sayıyı artırmak için havuz yöntemi önerilir. Ancak yumurtalık rezervi iyi olup PGT (embriyolara genetik tarama) yapılacak hasta grubunda da havuz yöntemi ile taranacak embriyo sayısını artırmak hem maliyeti düşürür, hem de sağlıklı embriyoya ulaşma şansını artırır.

Havuz yönteminde genetik tarama testi yapılabilir mi?

Elbette… Genetik tarama yapılacak hastalarda embriyolar o ay transfer edilmez, genetikten sağlıklı sonuç gelinceye kadar dondurulup beklenir. Kromozom taraması yapmak için elimizde en az 4-5 adet 5.-6. Gün (blastokist) embriyosu olsun isteriz. Bazı translokasyon türlerinde (kromozom anomalisi) veya genetik geçişli hastalıklarda sağlıklı embriyo elde etme yüzdesi düşük olduğundan havuz yöntemi ile embriyo biriktirmek faydalıdır.

Havuz yönteminin aşamaları nelerdir?

Adetin 2.-3. günü yumurta büyütücü iğne tedavisine başlanır. Ortalama 10-12 gün sürer, yeterli yumurta büyüklüğüne ulaşıldığında (>17-18 mm) çatlatma iğnesi yapılır ve 35-36. saatte yumurta toplama (OPU)işlemi yapılır. Erkekten alınan spermlerle laboratuvarda yumurtalar döllenir, embriyolar 3. ve/veya 5. günde dondurulur. Sonraki adet döneminde yeniden tedavi başlanır. 2 veya daha fazla siklusta bu işlem devam eder. Yeterli embriyo sayısına ulaşıldığında veya genetikten sağlıklı embriyo geldiğinde rahim içi hazırlayıcı tedavi başlanır ve ortalama adetin 15.-20. günü arasında uygun embriyolar transfer edilir.

Yumurtalık rezervi düşük olan hastalarda büyük olan yumurtalar toplandıktan sonra, geride öncü yumurtalar varsa, tekrar büyütücü tedavi uygulanıp aynı siklusta 2.kez yumurta toplama da yapılabilmektedir.

Havuz yöntemi kolay bir tedavi midir?

Havuz yönteminin normal tüp bebek tedavisinden çok da farkı yoktur. Hatta bazen daha az iğne kullanılmaktadır ve hasta için daha konforlu olabilmektedir.

Havuz yönteminin avantajları nelerdir?

Tüp Bebek tedavisi stres oranı oldukça yüksek bir tedavidir. Hastaların bir kısmı tek bir olumsuz sonuç aldığında ümitsizliğe kapılıp tedaviden vazgeçebilmektedir. Bu durum hastaların anne–baba olma şansını ortadan kaldırmakta, bazen de tedaviye ara verdikleri için özellikle düşük yumurtalık rezervli hasta grubunda zaman kaybı ve başarı şansı düşüklüğüne sebep olmaktadır.

Havuz yöntemi embriyo biriktirerek, kaliteli embriyoya ulaşma şansını artırarak hastaların gebelik olasılığını artırmaktadır.

Ayrıca 2.-3. tedavi maliyetleri daha düşük olmakta, genetik taramanın maliyeti azalmakta, bu da hastalara maddi açıdan da avantaj sağlamaktadır.

İstanbul Dışındaki Hastalarımıza Özel Evden Doktor Görüşmesi (EDOG)!EDOG RANDEVUSU ALIN