Endometriozis (Çikolata kisti) | Dr. Hakan Özörnek
TR EN RANDEVU ALIN

Endometriozis (Çikolata kisti)

Endometriozis, normalde rahim içinde büyüyen ve endometrium denilen rahim iç kısmının, anormal doku gelişimiyle beraber rahmin dışında büyümesine verilen isimdir. Endometriozisi olan bir kadın adet döngüsünde iken, düzensiz doku büyümesi ile karın boşluğuna doğru büyüyerek ağrıya, iltihap ve yaralanmaya neden olur. Kısırlık görülen kadınların %20-40’ında endometriozis gözlenmiştir.

Endometriozisin nasıl oluştuğuna dair kesin veriler olmamakla beraber, bazı teoriler bilinmektedir;

  • Karın boşluğunda endometrial dokunun yerleşmesine yol açan, adet kanamasının tüplerden geri akışı. Bu durumda rahim ağzı açıklığının daralması ve adet kanamasının çıkışının zorlanması söz konusudur.
  • Endometrial doku(rahim iç zarı), bebeğin gelişim gösterdiği uterus(rahim) yerine yanlış bir bölgede gelişim gösterir.
  • Genetik yatkınlık

Endometriozis sadece laparoskopik müdahale ile teşhis edilebilir. Endometriozis teşhisinde dikkat çeken belirtiler, karın alt bölgesinde ağrı, ağrılı adet kanamaları, kramplar, adet öncesi lekelenme, cinsel birliktelikte ağrı, kısırlık ve ishal gibi çeşitli sindirim problemleridir.

Endometriozis(çikolata kisti) kısırlığa nasıl yol açar?

  • Düzensiz doku oluşumu tüplerin ve/veya yumurtalıkların pozisyonunu ve şeklini bozabilir.
  • Endometrial dokudan salgılanan mukus tüpleri tıkayarak, yumurtanın geçişini engeller.
  • Endometrial Kist (Çikolata Kisti), yumurtalıkların içine doğru gelişim gösterebilir bu durumda da yumurtanın gelişim gösterdiği bölge zarar görür ve enflamasyon görülür.
  • Oluşan enflamasyon beyaz kan hücrelerinin sayısında artışa neden olur ve oluşan çok sayıda makrofaj yumurta ve sperm hücrelerine yabancı bir madde gibi saldırabilir.
  • Endometriozis aynı zamanda düşük progesteron ile ilişkilidir. Bu durum da beraberinde implantasyon problemleri doğurur.

Endometriozisin tedavisinde laparoskopik cerrahi ile karın boşluğunun temizlenmesi ya da doğum kontrol hapları gibi adet döngüsünü baskılayıcı hormonal takviyeler önerilmektedir. Ancak gebe kalmak isteyen kadınlar için adet döngüsünü baskılayıcı takviyeler normal üreme fonksiyonlarını ve yumurtlamayı da engelleyeceğinden tedavi seçeneği olarak kullanılmaz.

İstanbul Dışındaki Hastalarımıza Özel Evden Doktor Görüşmesi (EDOG)!EDOG RANDEVUSU ALIN